keskiviikko 7. tammikuuta 2015

027: Mitä kaikkea lemmikin omistaminen on?

Sain päähäni tehdä tämmöisen postauksen tänään koulussa, kun tajusin, että kaikki ei todellakaan ymmärrä mitä kaikkea lemmikin omistaminen on. Kaiken sen hyvän, iloisen ja onnellisen lisäksi lemmikki tuo mukanaan vastuun, ja muut sen semmoiset.

Seura
Lemmikeistä on aina seuraa ihmisille, ja monet hakevat lemmikeistä itselleen seuraa, joka ei haittaa mitään, mutta seurassa on myös toinen puoli: Sinun pitää pitää seuraa lemmikille. Et voi viettää koko iltaa kaupungilla rellestämässä pitkän työ-/koulupäivän jälkeen, vaan suuntanasi pitää olla koti, jossa kani sinua odottaa häkissään.

Hellyyden osoitukset
On ihanaa kun lemmikki osoittaa kiintymystään sinuun, ja se on ehdottomasti yksi lemmikkien parhaita plussapuolia. Eikä varmasti ole vaikeaa antaa hellyyttä takaisin.

Lapset oppivat vastuuta
Lemmikit opettavat lapsille hyvin vastuuta, pitää kuitenkin muistaa opettaa lapsi käsittelemään lemmikkiä oikein ja, että päävastuu on aina aikuisilla. Lemmikkiä ei pidä ottaa vain lapselle, vaan koko perheen pitää sitoutua siihen.

Lemmikki "vangitsee" sinut
Et voi lähteä edes yhdeksi yöksi minnekkään, jos sinulla on lemmikki kotona, josta pitäisi huolehtia. Tämä estää semmoiset "hei lähdenkin nyt serkuille" tempaukset, sillä sinun pitää hankkia lemmikille joku hoitaja. Itseä tämä ei haittaa, sillä en halua matkustaa usein (en myöskään luota, että joku muu osaisi hoitaa Milaa oikein, jollei hänellä itsellään ole kania). Yleensä matkustan pari kertaa vuodessa, jolloin pyrin itse ainakin löytämään paikan, jonne voin ottaa lemmikit mukaan, jos vain mahdollista.

Onnistumisen ja epäonnistumisen tunne
Kun jokin onnistuu, saat kanin luottamaan itseesi, koira oppii uuden tempun, opit hevosesi kanssa joitain uutta, tulee onnistumisen tunne, se kasvattaa itseluottamusta, ja tuo hyvän mielen. Lemmikkien kanssa ei kuitenkaan aina tanssita sinun pillisi mukaan. Ehkä kani ei opikkaa luottamaan sinuu  niin nopeasti, kun toivoit, ehkä koira ei opikkaan sitä temppua, ehkä pohkeenväistö ei menekkään mallikkaasti kovan harjoittelun jälkeenkään. Tämmöisissä tilanteissa tulee epäonnistumisen vahva tunne. Ei pidä kuitenkaan luovuttaa! Ehkä olit liian kärsimätön, kun loit luottamusta kaniin, vaikka se veisi aikaa, yritä uudelleen, rauhassa. Ehkä koira ei vain kekannut tempun ideaa, kokeile jotain toista temppua. Ehkä hevonen ei ymmärtänyt apujasi, yritä uudelleen. Missään nimessä ei saa luovuttaa.

Vastuu
Lähes kaikki tietävät, että lemmikin mukana tulee suuri vastuu. Sinä olet vastuussa lemmikin hyvinvoinnista ja onnellisuudesta. Sinut on valtuutettu hoitamaan lemmikkiisi liittyvät asiat.

Aika
Lemmikit vievät paljon aikaa, ja minä käytänkin perus koulupäivinä lähes kaiken vapaa-aikani lemmikkeihin. Aina se ei ole mitään virallista "hoitoa" vaan vain rapsuttelua yms. Itse nautin kaikista jutuista, mitä teen lemmikkien kanssa, kanin häkin siivous on hyvin rentoutavaa, samoin karsinoiden putsaus.

Raha
Vaikka minua harmittaa ottaa puheeksi raha, karu totuus on, että, kaikki maksaa, lemmikin ruuat yms. menee lähes huomaamatta omien ostosten kanssa, mutta esim. pelkästään hevosen karsinapaikka maksaa monta sataa euroa kuussa, ja kegitys on ainakin 50. Eläinlääkäri kulut on lähes aina yli 50, ja niitä meille vanhan koiran omistajille kertyy useita vuodessa, aina lemmikki ei ole halpa lysti.

Sotku
Aina elämä lemmikin kanssa ei ole siistiä, karvat lentelee meillä pitkin taloa, vaikka eilen olisis imuroitu, myös vaatteet päällysteyään tyylikkäästä karvoilla. Lemmikkien tassuissa myös kulkeutuu roskaa ja muuta likaa pihalta. Kotilot eivät itse likaa, mutta niiden laatikon siivous on yhtä likaista puuhaa, kuin puutarha työt. Siihen kuitenkin tottuu nopeasti, eikä tämä ole ainakaan meillä mikään ongelma.

Saat jakuu kaikki elämän ilot ja surut jonkun kanssa
Lemmikit ovat ehdottomasti parhaat ystäväni, jotka ovat mukana elämän iloissa ja suruissa. Kaikki salaisuuteni ja toiveeni ovat lemmikkieni tiedossa. On ihanaa jakaa kaikki elämässään lemmikkinsä kanssa.

Yleisesti lemmikki on ihana ystävä, joka tuo paljon iloa tullessaan.

Mitä piditte, ja puuttuuko listasta mielestänne jotain.


2 kommenttia:

  1. nyyh, tuli melkein itku silmää kun luin tätä! Hyvin kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tälläiset kommentit piristävät päivää :)

      Poista